PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Hotel Lázně Zlín - Kostelec [ Lázeňské zařízení ]

Historie lázeňské léčby v Kostelci u Zlína

Když pan hrabě Kristian Seilern Aspang, jeden z významných úředníků vídeňského dvora,koupil v roce 1724 panství Lukov, netušil, jaké bohatství je v pramenech na pozemcích kosteleckého občana Jana Zbořila. Teprve když se o pramenech v místní kronice 1742 psalo, že jejich voda léčí - "otokem a dřením údy stižené a zdravé chrání před onemocněním" - lukovská vrchnost za jejich pronájem odpustila panu Zbořilovi jednodenní robotu. Později hrabě Jan Bedřich Seilern vepsal toto panství do zemských desek jako své panství a když vídenští lékaři potvrdili léčebné účinky vody zdejších pramenů, postupně vystavěl lázeňské budovy a zámek Lešnou ve stylu doznívajícího baroka.

Lázně sloužily nejdříve pouze vrchnosti a největšího rozsahu dosáhly, když je vlastnil v letech 1899 - 1908 kroměřížský lékař J. Kovář a manželé Mašláňovi. Lázně byly přebudovány na moderní léčebné středisko, které se stalo společenským sídlem kraje. Provozovány byly v průměru pro padesát pacientů, až do začátku druhé světové války.

V roce 1936 projevil o koupi lázní zájem Tomáš Baťa, který také nechal slavnému architektovi té doby panu Janu Kotěrovi vypracovat studii k výstavbě nového léčebného pavilonu, ale realizaci projektu přerušila světová válka. Během války byla zcela zdevastována hlavní lázeňská budova s kuchyní a ubytováním, která po válce musela být odklizena. Po obnově tyto státní lázně přešly do správy tehdejšího krajského ústavu národního zdraví.

V roce 1964 koupil n.p. Vítkovice nejen lázně, ale i okolní pozemky a výstavbou ubytovacího objektu hotelového typu se vytvořilo v Kostelci rekreační středisko. Tím se utlumila lázeňská péče a lázně v Kostelci ztratily pro veřejnost v rámci zdravotní péče svůj význam. Nakonec byly lázně Kostelec vyškrtnuty ze seznamu československých lázeňských míst. Pouze omezený počet pacientů ročně ze zlínského regionu se podle smlouvy s městem Zlín a Vítkovicemi léčilo v Kostelci.

Dřívější lázeňské vily, postavené ve slohu Jurkovičovy architektury, známé z lázní v Luhačovicích, byly při stavbě hotelu zdevastovány a ke škodě lázní i škodě stavitelské, nakonec zbořeny.
Nový majitel tohoto rekreačního objektu - společnost s r.o. ZLÍNSAT, která je vlastníkem lázní i hotelu od února 1994, se rozhodla navázat na dlouholetou tradici lázeňství v Kostelci a cílevědomě obnovuje všechno pro lázeňskou péči s využitím zdejších léčivých pramenů.

Již od samého počátku léčby, ze 6 studní, z nichž se brala voda, bylo zřejmé, že prameny v kapli "Marie Magdalény" a "Pod vilami" jsou na minerály bohatší, než z ostatních studní. Z provedeného průzkumu referenční laboratoře MZ ČR víme, že tyto studny jsou léčivé prameny, bohaté na léčivý sirovodík.

V roce 1996 byly provedeny nové pokusné vrty a ukázalo se, že nový vrt, který je situován blízko studně "Pod vilami", vykazuje více sirovodíku než původní studna a mohutností umožňuje odběr léčivé vody 2x vyšší, než je odběr z obou současných zdrojů. Další výhodou je skutečnost, že tento hlubinný vrt dává záruku, že nebude kontaminován nežádoucími nečistotami z vnějšího okolí vrtu.

Nejsou to jen léčivé účinky vody, ale také lázeňské prostředí mezi obcemi Zlín a Kostelec, v předhůří vizovických a hostýnských vrchů, s dobrými celoročními klimatickými podmínkami, které pomáhá při lázeňské péči. Procházky mírně zvlněnou krajinou, s výhledy do okolí, čistota vzduchu srovnatelná s prostředím jiných českých lázní, kde se běžně léčí i choroby horních dýchacích cest, přispívají k příjemnému pobytu v lázních.

Zpráva měřící stanice OHS, která měří již více jak deset let množství hmotných nečistot, kysličníku uhličitého a oxidu dusíku dokazuje, že dlouhodobě jsou hodnoty tohoto znečištění pod limitem zdravého léčebného ovzduší.

Po zhodnocení příznivých přírodních podmínek a po uznání přírodních léčivých zdrojů nic nestálo v cestě požádat MZ ČR o obnovení lázeňské léčby v Kostelci u Zlína.

ČIL MZ ČR projednal žádost společnosti s r.o. ZLÍNSAT a po shlédnutí objektu pro ubytování a stravování, posouzení technického vybavení a personálního obsazení tohoto pracoviště, dal v listopadu 1995 souhlas s provozováním příspěvkové lázeňské péče pro skupinu VII - 2, 3, 8, 9, 10, 11, 12 a v roce 1997 také komplexní lázeňské péče pro skupinu VII - 8, 9, 10, 11 indikačního seznamu.

Jde o lázeňskou péči k léčení zejména chorob revmatických, bolestivé syndromy šlach, úponů, burz, podkožní tkáně, tuku a kosterních svalů, včetně postižení prací s vibrujícími nástroji, mimokloubní celkový revmatismus. Dále se léčí Coxarthrosa, Gonarthrosa, Arthrosy a polyarthrosy s postižením ručních a nožních kloubů, ostatní seronegativní spondylarthritidy, psoriatická arthritis, Reiterův syndrom, Bechtěrevova choroba a další onemocnění pohybového aparátu.

Nový vydatný a bohatý vrt otevřel v roce 1996 možnost léčby také kožních chorob. Po opětovném posouzení podmínek Lékařskou komorou ČR a Českého inspektorátu lázní Ministerstva zdravotnictví ČR je ve Zlíně-Kostelci povolena lázeňská péče příspěvková i komplexní ve skupině X / 1 - 6 indikačního seznamu. Jde o lázeňskou péči k léčení zejména atopického exému, psoriasis vulgaris, psoriasis generalisata et arthropatica /lupénky/, chronické dermatózy a toxické kontaktní dermatitidy, exémy profesionálního původu v soustavném odborném léčení apod.

Kdo může předepsat ambulantní nebo lázeňskou péči v Kostelci ?
Ambulantní lázeňskou péči může po posouzení zdravotního stavu pacienta v uvedených indikacích předepsat každý odborný lékař. Lázeňskou péči předepisuje obvodní, popř. odborný lékař a schvaluje ji revizní lékař příslušné zdravotní pojišťovny.
Dnes chceme pro veřejnost z tohoto nestátního zařízení za podpory Městského úřadu ve Zlíně a Ministerstva zdravotnictví ČR vybudovat moderní lázně, které se stanou jedním z lázeňských míst ČR a budou sloužit především české klientele.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hotel Lázně Zlín - Kostelec
Kostelec
763 14 Zlín-Kostelec
Česko (CZ)
tel: (+420) 577 914 340
fax: (+420) 577 914 314

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hotel-kostelec.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.03.2005 v 13:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA